021.610.56.80 / 0744.649.244 / 0722.218.011 office@cmib.ro

Dr. Ina Petrescu

Medic Primar in specialitatea Chirurgie Plastica, Microchirurgie Reconstructiva, cu competente in Chirurgie Estetica si Reconstructia Sanului
Liftingul cu fire

Desi sunt utilizate de aproximativ 20 de ani, cele mai noi tehnologii au permis aparitia firelor pentru lifting sigure, care nu prezinta efecte secundare neplacute. 

Ce sunt firele bioresorbabile?

Firele resorbabile reprezinta o metoda non invaziva de lifting facial si rejuvenare, fiind totodata o alternativa excelenta liftingului clasic chirurgical.

Acestea sunt speciale intrucat sunt prevazute cu niste mici pinteni cu ajutorul carora se realizeza efectul de lifting si de revitalizare. Aceste fire sunt introduse sub piele, in tesutul celular subcutant creand fibroza si stimuland producerea de neocolagen, formand astfel suportul necesar pentru efectul de lifting al pielii si al tesuturilor subcutanate.

Efectul de imbunatatire al conturului facial este vizibil imediat la finalul procedurii. Rezultatele evidente sunt ridicarea si volumizarea pometior, liftingul sprancenelor, imbunatatirea conturului mandibulei si zonei submentoniere cu netezirea pielii. Totodata se imbanatateste textura pielii, acest efect fiind vizibil dupa 2 luni, perioada in care se produce.

Firele sunt si ele de diferite tipuri de aceea trebuie foarte multa atentie din partea pacientilor atunci cand aleg sa efectueze interventia. Cel mai bine tolerate sunt cele resorbabile de acid polilactic si caprolactona, dar si firele permanente de polipropilena, intrucat aceste materiale sunt folosite curent in chirurgie de peste 50 ani, existand numeroase studii asupra biocompatibilitatii lor cu organismul uman. Firele care produc biorevitalizare cu imbunatatirea texturii pielii sunt firele monofilament, PDO.

Utilizarea firelor in rejuvenarea faciala poate fi asociata cu tratamentele cu Botox sau acid hialuronic. Se recomanda ca injectrea de Botox sa se faca la 2 saptamini dupa liftingul cu fire. Acidul hialuronic poate fi injectat simultan cu firele, dar nu in aceeasi zona anatomica tratata. De exemplu se poate face liftingul pometilor cu fire si marirea buzelor cu acid hialuronic.

Este supranumita si procedura “ de week-end”, ideal este sa fie efectuata la sfarsitul saptaminii pentru ca edemul, roseata sau micile echimoze sa se remita iar pacientii sa-si reia fara probleme activitatile de zi cu zi.

Cui i se adreseaza aceasta procedura?

Pacientilor cu varsta intre 35 si 55 ani, cand adesea o interventie chirurgicala de lifting facial este considerata a fi prematura, dar si peste 55 ani cand exista teama de interventie o chirurgicala invaziva sau cand nu se doreste prezenta cicatricilor dupa operatie.

Este o procedura dureroasa?

Fiind o metoda minim invaziva, ea se poate efectua sub anestezie locala. Prin urmare exista un discomfort insa nicidecumdureri propriu-zise. Totodata fiind un procedeu chirugical se recomanda a fi facuta de un chirurg plastician familarizat cu operatiile de lifting intrucat necesita experienta si un mediu adecvat.

Cat dureaza efectul de lifting?

In functie de tipul de fire folosite, rezultatele dureaza intre 1,5 si 3 ani, recomandarea pentru tratamentul cu fire fiind de o data la 2 ani.

Care sunt contraindicatiile pentru tratament?

Pesoanele alergice la plastic, care au acnee sau infectii cutanate, cu predispozitie la formarea de cicatrici keloide, care au boli autoimune, care iau medicamente anticoagulante sau au boli hematologice ca hemofilia nu pot face acest tratament miniminvaziv. De asemenea procedura nu va fi facuta  in perioada sarcinii sau a alaptarii.

Avand in vedere cat de mult a luat amploare cererea la nivel global pentru aceasta interventie si desigur beneficiile de necontestat, se considera ca liftingul cu fire va fi principalul tratament al viitorului.