CENTRUL MEDICAL INTERNATIONAL BUCURESTI

DESPRE PANDEMIA COVID-19

In anul 1960 a fost identificat pentru prima data coronavirus la om. Sunt 7 tipuri de coronavirus care pot infecta omul:

CARE SUNT TIPURILE DE CORONAVIRUS UMAN:

 1. 229E (alpha coronavirus)
 2. NL63 (alpha coronavirus)
 3. OC43 (beta coronavirus)
 4. HKU1 (beta coronavirus)

Alte tipuri de coronavirus:

 1. MERS-CoV (beta coronavirus care determina Middle East Respiratory Syndrome, MERS)
 2. SARS-CoV (beta coronavirus care determina sidromul sever respirator acut (severe acute respiratory syndrome, SARS)
 3. SARS-CoV-2 (noul coronavirus care determina boala coronavirus 2019, sau COVID-19)

CE ESTE COVID-19?

Coronavirus poate cauza de la o raceala usoara care se remite spontan pana la o stare grava, precum pneumonia care necesita spitalizare in terapie intensive si chiar deces. Noul coronavirus s-a manifestat pentru prima prin declansarea unor pneumonii msterioase la un grup de oameni din Wuhan, capital Hubei in China. De acolo s-a raspindit in alte provincii din China, Coreea de Sud, Japonia si alte tari din Asia, Australia, Europa si America, devenind o adevarata pandemie. 

CUM SE IMPRASTIE?

Coronavirus se imprastie (disemineaza) ca si gripa sau raceala de la persoana la persoana astfel:

-prin aer prin tuse sau stranut

-contact apropiat intre personae: atingere sau strangere de mana

-atingand un obiect sau o suprafata cu virusul pe ea, apoi ducandu-ti mana la gura, nas, ochi.

CE MANIFESTARI POTI AVEA? (SIMPTOME)

-febra

-tuse

-respiratie dificila (ingreunata)

-durere de gat

PERSOANELE CU RISC CRESCUT DE BOALA SEVERA CU COVIT-19

-oameni cu afectiuni pulmonare

-oameni cu afectiuni cardiac

-diabetici

-pacienti cu cancer

-persoanele cu imunitate scazuta

CUM POTI PREVENI INFECTIA CU CORONAVIRUS?

1.Spala-te pe maini cu apa si sapun pentru minim 20 de secunde

2.Evita contactul cu personae bolnave

3.Evita sa-ti duci mana la nas, ochi, gura daca nu esti spalat bine pe maini.

4.Stai acasa si evita orice contact cu alte personae

5.Daca stranuti sau tusesti pune o batista de unica folosinta la nas pe care o arunci imediat sau stranuti in partea interioara a cotului.

 1. Nu da mana si nu te imbratisa cu alta persoana
 2. Daca esti in varsta si/sau ai boli cornice enuntate mai sus Evita intalnirile cu alte personae

 

Dragi pacienti suntem preocupati de asigurarea sanatatii dumneavoastra, luam masuri si ne preocupam in permanenta de a imbunatatii calitatea ingrijirii si prevenirii riscului de infectie cu COVID-19.

Functie de ghidurile internationale si de recomandarile si cerintele Guvernului si Presedintelui, Ministerului Sanatatii, DSP si in primul rand al doctorilor infectionisti care sunt in prima linie in lupta cu covet-19, am creat o comisie de lucru si protocoale de control interne pentru evitarea, diagnosticarea, monitorizarea riscurilor potentiale.

 

La sosirea la Centrul Medical International Bucuresti, atat in Clinica din Bd Dacia 103, ap 1, sector 2 cat si in Clinica din str Cehov nr 6, sector 1, Bucuresti:

1. veti completa atat dumneavoastra cat si apartinatorul o Declaratie  pe proprie raspundere cu deplasarile in ultimele 3 saptamani, daca aveti vreun symptom (tuse, dureri in gat, dificultate in respiratie, febra), daca ati intrat in contact cu o persoana/personae care au fost diagnosticate sau sunt suspecte de infectie cu covid-19). Respectam cu strictete indicatiile autoritatilor si pastram in permanenta legatura cu acestea.

 2. Va rugam respectuos ca fiecare pacient sa vina cu un singur apartinator, doar daca este necesar, pentru a Evita aglomeratia in sala de Receptie a Centrului. Se va pastra distanta de minim 1m intre personal cat si intre pacientii din incinta Centrului

 3. La intrarea in Centrul Medicale International aveti dezinfectant, masti de protectie si butusi.

 4.Va rugam sa pastrati o igiena riguroasa: sa va spalati la baile din cadrul Centrului cu apa si sapun minim 20 de secunde.

Substantele dezinfectante utilizate in cadrul Centrului sunt avizate de autoritatile statului.

 

5.Asiguram echipamente de protectie pentru personalul Centrului

 

6.Personalul nostru va poate ajuta cu un telefon la serviciul de urgenta la 112 daca este cazul si conform indicatiilor autoritatilor.

 

7.De asemenea personalul nostru este obligat sa declare/ne informeze atat pe noi cei din Centru, autoritatile cat si  sa sune la 112 daca are febra, dureri in gat, tuse, stare proasta sau daca stie ca a venit in contact cu o persoana cu COVID-19.

 

8.Daca aveti simptome de gripa sau raceala ramaneti acasa si luati legatura cu medical de familie urgent.

 

 

Avem nevoie de voi dragi pacienti, STATI ACASA, EVITATI INTALNIRILE, AVETI GRIJA DE PARINTII SI BUNICII VOSTRI. VOM TRECE IMPREUNA CU BINE NUMAI RESPECTAND IGIENA CORECTA SI CONTACTUL CU PERSOANE SUSPECTE SAU INFECTATE, RESPECTAND CE NE COMUNICA AUTORITATILE SI MEDICII.

Am creat un comitet de lucru pentru evaluarea, monitorizarea si reducerea potentialelor riscuri, format din medici cu diferite specialitati: medicina de urgenta, medicina de familie, boli infectioase, epidemiologie.

Luam masuri pentru prevenirea si incurajarea personalului si a pacientilor sa practice cat mai corect igiena mainilor cat si cea respiratory.

Aveti afisate in cadrul sediilor Centrului Medical International Bucuresti material cu dispozitiile de preventie a infectiilor cu coronavirus.

Autor: Denisa Marina Protopopescu,

Medic primar obstetrica ginecologie, supraspecializare in tratamentul fertilitatii

Conferentiar Universitar

Director Medical Centrul Medical International Bucuresti

 

Referinte

 1. National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD), Division of Viral Diseases
 2. U.S. CDC’s COVID-19 website (March 18, 2020)
 3. Chen H, Guo J, Wang C, et al. Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records. Lancet 2020
 4. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/pregnancy-breastfeeding.html?CDC_AA_refVal=https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/pregnancy-faq.html
 5. https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/coronavirus-covid-19-infection-in-pregnancy-v2-20-03-13.pdf
 6. Liang H, Acharya G. Novel corona virus disease (COVID-19) in pregnancy: What clinical recommendations to follow? AOGS 2020; doi.org/10.1111/aogs.13836